top of page

Januari 2020 was keramiek en porselein te zien in Old School van Odette Frijters

Artikel Sleutelstad.nl door Gerry van Bakel (Leiden 5 januari 2020)

Kommen en kopjes, vazen en boomstronken. Het keramiek en porselein van kunstenares Odette Frijters is van vele markten thuis. De kommen zijn zowel van binnen als buiten interessant en zeer verschillend en de meer abstracte werken kunnen op meerdere manieren neergezet worden. “Het vraagt vooral veel geduld”, zegt Odette Frijters.

De tentoonstelling markeert tien jaar kunstenaarschap, dat voor Odette Frijters ooit begon als schilder, maar op een gegeven moment ontdekte ze de klei. “Ik ging allereerst al steeds meer driedimensionaal schilderen. Nu doe ik keramiek en porselein. Ik kijk naar de natuur en laat me daar door inspireren. En ik wil dat het interessant blijft om naar te kijken, net als de natuur zelf.”

Wat betreft kleur kiest Frijters voor meer rustige aardse tonen. Haar zogenaamde koraalschalen zijn van binnen en buiten heel anders. Ook de binnenkant is niet altijd glad en daardoor wellicht minder geschikt als gebruiksvoorwerp. Sommige ogen alsof ze gemaakt zijn van koper of leer. Maar het is allemaal aardewerk. Gebakken klei met glazuur.

Naast haar eigen werk is Frijters docent en geeft elke week les in haar eigen Atelier Odette aan de Herengracht. “Ik leer mensen eerst allerlei technieken en daarna zie je iedereen zijn eigen weg kiezen. Soms nemen ze plaatjes mee van Pinterest bijvoorbeeld wat ze willen maken. Meestal laat ik ze het gewoon proberen. Kijk maar wat er gebeurt.”

Geduld, blijven kijken, blijven werken. Aardewerk maken is niet altijd makkelijk en er kan van alles mis gaan in het proces, maar dat geeft Frijters ook juist de voldoening als het wel lukt. “Ik heb echt nog wel een paar levens nodig om alles te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met klei en porselein.”

https://sleutelstad.nl/2020/01/05/deze-maand-keramiek-en-porselein-in-old-school-van-odette-frijters/
26 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page